Skip to main content

O altfel de pasiune: serialele coreene

De vreo cativa ani am dobandit o pasiune pentru serialele de televiziune coreene. Comparativ cu serialele americane, cele coreene ma fascineaza de fiecare data mai mult. Sunt atatea lucruri pe care nu le stiu despre cultura asiatica, incat de fiecare data cand vad un astfel de serial simt ca am cate ceva de invatat.

In Romania, din cate am observat eu, posturile de televiziune care difuzeaza astfel de seriale sunt cel national (TVR1) si Euforia TV. TVR-ul s-a axat mai degraba pe serialele coreene cu tema istorica, pe cand Euforia, post de televiziune national dedicat femeilor, parte a trustului Intact, s-a axat pe serialele care au tema romantica, drama sau comedii - romantice. Sigur ca, asemenea serialelor americane, stilurile, genul si subiectele abordate in serialele si filmele coreene sunt nelimitate. Daca esti fan al culturii asiatice, atunci cu siguranta, daca stii sa cauti, atunci vei gasi cel putin un serial pe gustul tau.

Nu pot sa spun ca aceasta pasiune a venit uitandu-ma la televizor, ci mai degraba datorita internetului. Am cateva site-uri pe care le urmaresc cu placere. Am vazut pana acum sute de seriale (nu exagerez!)  si nu mai reusesc sa ma satur.

Trebuie sa recunosc ca initial mi-a fost greu sa tin pasul cu limba lor si cu subtitrarile in limba engleza. Cu timpul am ajuns sa iubesc limba coreeeana si imi doresc sa invat sa scriu, sa citesc si sa vorbesc aceasta limba. Chiar si abilitatile legate de limba engleza mi le-am imbunatatit. Am invatat foarte multe cuvinte noi si ritmul de citit a crescut considerabil. Cred ca orice serial produs in Coreea si difuzat pe posturile nationale ale acelui stat se gaseste online si are subtitrare in limba engleza. O mare parte dintre acestea au chiar si subtitrari in limba romana. 

Gasesc uimitor felul cum actorii coreeni dau viata personajelor interpretate. 80 sau poate 90 la suta dintre actori interpreteaza rolurile cu o naturalete iesita din comun. Comparativ cu actorii japonezi, cei coreeni nu dau dovada de falsitate. Este clar ca punctul forte al japonezilor nu este actoria, insa exceleaza la capitolul “animatii”. Cred ca actorii coreeni isi fac meseria cu asa mare drag, incat totul pare foarte natural. Cand “te prinde” cate un serial si te indragostesti de interpretarea actorilor, ajungi sa razi, sa plangi, sa iubesti si sa urasti alaturi de ei.

Un alt lucru care ma fascineaza cand vizionez un astfel de serial este importanta pe care realizatorii o acorda culturii si traditiilor specifice. Nu uita nici un moment de ritualuri, de salutul lor unic si de mandria lor de a fi parte din Coreea de Nord.

Am observat ca atunci cand cand vine vorba de cealalta jumatate a lor, Coreea de Sud, nu se fac foarte multe precizari. De obicei nu intra in detalii si nici nu critica modelul comunist practicat de cei din sud.

Prin vizionarea acestor seriale am invatat si sa disting limbile si culturile asiatice. Pot fara probleme sa fac diferenta intre chinezi, coreeni si japonezi, atat din punct de vedere al infatisarii, cat si al limbii vorbite. Cred ca aceasta este o abilitate remarcabila pentru ca astfel se pot evita unele greseli de cultura generala: de exemplu sa vrei sa demonstrezi ca tehnologiile japoneze sunt cele mai bune din lume si in acest scop sa prezinti un filmulet cu oameni din Coreea. Clar, in acest caz, este de preferat sa stii cum se vorbeste in Japonia si cum arata un japonez.

Cred ca fiecare dintre noi are hobby-uri mai mult sau mai putin obisnuite. Mie imi place sa am si altceva de castigat din realizarea hobby-urilor, nu doar buna dispozitie si relaxare. In acest caz, chiar am multe de invatat si cu siguranta ma si relaxez din plin. Invit pe oricine vrea sa afle cate ceva despre civilizatiile asiatice sa inceapa cu serialele produse in tarile respective.

Popular posts from this blog

Cornuletele cu bomboane

Cornuletele cu bomboane de origine sud-americana care indulceste petrecaretii la diferite festivaluri au fost inventate in China. La inceput acestea erau facute in forma de taur si erau folosite in special la petrecerile de Anul Nou, pentru prosperitate in anul ce va urma. Cu mult timp dupa aceea, conceptul a fost preluat de spanioli si de italieni. Jocurile de carti, celebre in toata lumea, sunt de origine asiatica. In sec al IX lea,un membru al dinastiei Tang poseda primul set de carti.

Spatiile rezidentiale si cele comerciale sunt ferite de hoti daca montati porti automate culisante

Ai o afacere sau vrei sa iti stii casa in siguranta cand esti plecat in concediu sau la munca? Te-ai saturat sa investesti in porti obisnuite si sa constati ca nu rezista prea mult? Alege portile automate de calitate, rezistente si simplu de utilizat si vei scapa de problema sigurantei pentru totdeauna. Folosite cu succes atat pentru spatiile rezidentiale, cat si pentru accesul in societati comerciale, portile automate culisante sunt parte integranta a sistemelor de siguranta. Aceste porti automate nu se deosebesc prea mult de cele clasice, singura diferenta tinand de sistemul de actionare si inchidere. Automatizarea portilor se poate face cu ajutorul unor kituri de porti culisante. Kitul se potriveste in spatiile mici, ocupa loc putin, se foloseste usor. Energia electrica consumata de intreg sistemul de la porti automate va fi redusa cu mult datorita motoarelor de mici dimensiuni care actioneaza portile culisante, zgomotul facut la inchidere va fi redus si el. Portile automate cu

Planul unui reportaj de calitate

Reportajele sunt cu siguranta cele mai des intalnite genuri ale presei care pot implica si o sumedenie de stiri Sebes, iar acestea pentru a fi facute bine, trebuie sa includa un plan in prealabil, unul bine pus la punct, mai ales daca vorbim despre un reportaj de amploare. Planul de reportaj trebuie sa atinga urmatoarele puncte: sa iti ordoneze logic ideile, sa fie o proiectie a celui mai bun mod in care informatia jurnalistului poate sa ajunga la ascultator, sa distribuie unitar si logic informatia astfel incat ea sa fie receptata in mod optim de ascultator, sa includa toate punctele de vedere care vor trebui prezentate in reportaj, sa faca inventarul celor mai importante informatii pe care va trebui sa le contina reportajul. In plus atunci cand un jurnalist vrea sa faca un reportaj bun trebuie sa faca selectarea inserturilor sonore, daca vorbim despre reportajul de radio. Inserturile cuprind de regula: informatii esentiale; decizii; apeluri; acuzatii grave, dure; declaratii foart